Nagrada Nikola Tesla

Fondacija Petrović Njegoš i Program MED21 (Mreža nagrada za promociju Izvrsnosti na Mediteranu) dogovorile su da uspostave Međunarodnu nagradu Nikola Tesla za promociju naučnih istraživanja i tehnološke kreativnosti na Mediteranu, i u svijetu.

Nagrada je prevashodno uspostavljena u znak sjećanja na fizičara i vizionara čije ime nosi. Partneri u projektu su Muzej Nikole Tesle u Beogradu, Sveučilište u Zagrebu i “Tesla Memorial Society” iz Njujorka, a projekat se realizuje uz podršku Ministarstva nauke Crne Gore.

Laureati Nagrade mogu biti pojedinci ili institucije koje dolaze iz:
– zemalja sjevernog Mediterana,
– zemalja južnog Mediterana,
– mladi istraživač iz neke od balkanskih zemalja.
Nagrada se dodjeljuje na godišnjem nivou u sjedištu Fondacije Petrović Njegoš ( ili godišnjom rotacijom mjesta dodjele nagrade – Crna Gora, Srbija, Hrvatska). Dodjela prve Nagrade održana je 20. septembra 2014. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu, u Podgorici.

BEOGRAD 2015: DRUGO IZDANJE NAGRADE TESLA

Drugo izdanje nagrade “Nikola Tesla” za doprinos u razvoju fundamentalne i primijenjene fizike održano je 10. oktobra u svečanoj sali Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Fondacija je, u saradnji sa partnerima, svečano uručila priznanja laureatima nagrade za 2015. godinu.

Laureati drugog izdanja nagrade su prof. Agnès Barthelemy iz Francuske i prof. Abdelmajid Ainane iz Maroka. Podsticajna nagrada dodjeljena je mladom hrvatskom naučniku Mariju Vašku.

Nakon uvodne riječi dekana Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Zorana Jovanovića prisutnima su se obratili i predsjednik Fondacije Princ Nikola, predsjednik programa MED 21 prof. Nadir Aziza i direktor Muzeja Nikole Tesle dr Branimir Jovanović. Ovom prilikom, pročitano je i pismo dr Alberta Ferta, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2007. godine i člana Izvršnog odbora nagrade Tesla, upućeno laureatima za 2015. godinu.

Istog dana, u jutarnjim časovima, organizovana je konferencija na kojoj su laureati predstavili svoja istraživanja. Više informacija o laureatima i njihovom radu možete vidjeti u saopštenju za javnost.

PODGORICA 2014: PRVO IZDANJE DODJELE NAGRADE TESLA

Međunarodna nagrada Nikola Tesla dodjeljena je po prvi put na svečanosti koja je održana 20. septembra 2014. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Laureati prvog izdanja nagrade su: Faouzia Farida Charfi iz Tunisa i Filip Lebrun iz Francuske. Nagrade im je uručila Nj.E. gđa Sue K. Brown, ambasadorka SAD u Crnoj Gori. Podsticajne nagrade pripale su dvojici mladih naučnika: Marku Cvejiću iz Srbije i Anti Elezu iz Hrvatske.

U kategoriji zemalja južne obale Mediterana:  Prof. Faouzia Farida Šarfi (Tunis)
Za kvalitet njenog naučnog rada, naročito u oblasti elektromagnetizma. Za njenu građansku borbu posvjećenu uključivanju žena u nauku, kao i za njenu borbu protiv obskurantizma u nauci. Njena najnovija knjiga: Prikrivena nauka, u izdanju Odile Jakob, Pariz 2013.

U kategoriji zemalja sjeverne obale Mediterana:  Prof. Filip Lebrun (Francuska)
Za njegovu ulogu u izgradnji kriogenog sistema koji čini najdelikatniji deo Velikog hadronskog sudarača (LHC), najvećeg i najsnažnijeg akceleratora čestica u CERN-u, kao i za njegov doprinos u otkrićima vezanim za “Higsov bozon“ 2012 godine. Za izuzetan kontinuitet njegovog rada i doprinosa u oblasti magnetizma, podstaknutim djelom Nikole Tesle.

Marko Cvejić, 32 godine (Srbija)
Mladi fizičar koji završava doktorsku tezu kao asistent na Univerzitetu u Beogradu. U svojim istraživanjima koristi optičke metode za proučavanje svojstava električnih pražnjenja u gasovima. Objavio je značajne članke u šest uglednih naučnih časopisa i predstavio svoja istraživanja na jedanaest međunarodnih konferencija, a za jedno od njih je dobio prestižno priznanje “best poster award “. Ovaj nadareni mladi istraživač zaslužuje podršku u veoma važnom trenutku u svojoj karijeri.

Ante Elez, 35 godina (Hrvatska)
Mladi istraživač koji vodi istraživačku grupu za kontrolu motora i rotacionih električnih mašina na Univerzitetu u Zagrebu. obitnik je značajnih nagrada i priznanja. Objavio je nekoliko članaka koji pokazuju kvalitet njegovog rada.

Svečanost je vodila Dijana Golubović, dok su prisutne svojim performansima animirali glumac Slobodan Marunović i guslar Rajko Radović.
Zahvaljujemo upravi Crnogorskog narodnog pozorišta i tehničkoj ekipi Atlas TV.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST LAUREATI 2015
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST LAUREATI 2015
SAOPSTENJE-ZA-JAVNOST_LAUREATI-2015_2.doc
710.0 KiB
283 Downloads
Details