Ekoselo u Itaki (SAD) kao model za održivu budućnost
Ekoselo u Itaki (SAD) kao model za održivu budućnost

Konferencija “Birati održivu budućnost: Učiti iz iskustva – Ekoselo u Itaki (SAD)” održana je 16. juna 2013. godine na Cetinju, uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori i Prijestonice Cetinje. Konferencija je dio arhitektonsko-urbanističke radionice „Bajice ili grad u polju“, koju Fondacija Petrović Njegoš organizuje drugu godinu za redom u cilju valorizacije i podsticanja održivog razvoja naselja Bajice.

Otvarajući konferenciju, Princ Nikola Petrović Njegoš nagovijestio je prisutnima da priča o ekoselu u Itaki zapravo govori o više osjetljivih tema koje su bitne za naše okruženje uzimajući u obzir krize i tranzicije sa kojom se suočava današnje društvo. Tu se, između ostaloga, misli na pitanje odnosa grad-selo. Grad i selo su, po njegovom mišljenju, komplementarni kao „srce i pluća“ i upravo ta komplementarnost može otkriti izvore prehrambrene i energetske samodovoljnosti koja će pomoći građanima da se bolje odupru socijalnoj i ekonomskoj krizi. Princ Nikola je, takođe, naglasio da bi trebalo praviti razliku između koncepata etno sela i eko sela, te da u tom smislu eko selo nije turistički već, prije svega, životni projekat. Najzad, on je naglasio važnost učešća svih pojedinaca u zaštiti biosfere i podsjetio prisutne da se svuda u svijetu ljudi okupljaju kako bi poboljšali svoj život u skladu sa životnom sredinom.

Specijalni gost na konferenciji bila je Liz Voker (Liz Walker), suosnivač i izvršni direktor Ekosela u Itaki (država Njujork, SAD), koja je održala predavanje o osnovnim principima zahvaljujući kojima koncept ekosela postiže veliki uspijeh u svijetu, kao i o važnosti vođenja života u skladu sa prirodom. Voker je govorila o načinu na koji je nastala ideja Ekosela u Itaki, njenim ciljevima, prvim akcijama sprovedenim u pravcu njenog pretvaranja u realnost i, najzad, o životu u ekoselu. Oslanjajući se na dvadesetdvogodišnje iskustvo u ovoj oblasti ona je navela da ideja ekosela može biti inspiracija kako za urbana, tako i za ruralna naselja. Takođe, ona je napravila paralelu između Itake i Bajica, ukazujući na to da se učenjem iz bogatog iskustva drugih zemalja može stvoriti čvrsta osnova za stvaranje samoodrživih naselja u Crnoj Gori.

Nakon predavanja održan je okrugli sto posvećen samoodrživom razvoju grada, uz akcenat na sledeće teme: “Od ideje do dizаjnа – sredstva i nаčini do uspješnog ekološkog projektа” i “Od dizаjnа do realizacije – strаtegije, ulаgаnjа, glаvni аkteri, potrebno vrijeme”.

Zahvaljujući ovoj konferenciji, kao i učešću i podršci od strane ambasadorke SAD u Crnoj Gori, gđe. Su K. Braun (Sue K. Brown) stvoreni su osnovni uslovi za početak stvaranja saradnje sa gradom Itaka. Edit Fajks (Edith Fikes), asistentkinja na Odeljenju za arhitekturu Univerziteta Kornel u SAD (Cornell University) i učesnica okruglog stola prikupila je i proslijedila osnovne potrebne podatke i informacije za ulazak u proces bratimljenja gradova Cetinje i Itaka. Ona je pokazala i želju da direktno u Itaki predstavi projekat i pomogne jačanju odnosa, kao i pokretanju inicijative za novu saradnju.

Ecovillage Lessons Learned
Ecovillage Lessons Learned
Ecovillage Lessons Learned .pdf
822.6 KiB
257 Downloads
Details