Studijska posjeta Sloveniji za mlade crnogorske poljoprivrednike
Studijska posjeta Sloveniji za mlade crnogorske poljoprivrednike

U cilju razmjene iskustava i upoznavanja ekološki prihvatljive poljoprivrede, Fondacija Petrović Njegoš i Centar za zaštitu i proučavanje ptica organizovaće studijsku posjetu poljoprivrednicima u Sloveniji koji se bave organskom proizvodnjom.

Nakon poziva za prijavu na učešće u studijskoj posjeti koji je objavljen u maju mjesecu, izabrana su četiri mlada crnogorska poljoprivrednika koji posjeduju obradivo zemljište i otpočetu organsku proizvodnju. Oni će u periodu od 29. juna do 4. jula obići slovenačka domaćinstva, upoznati se sa njihovim radom, kao i razlikama između više podtipova ekološki prihvatljive poljoprivrede: ekološke, biološki-dinamičke i permakulturne proizvodnje.

Šestodnevnim programom predviđen je obilazak biodinamičkog domaćinstva BIOKOR Černec i permakulturnog vrta Jožice Fabjan (Videm – Dobrepolje), obilazak domaćinstva za uzgoj organskog sjemena „Amarant“ (Kresnice) i ekološkog gazdinstva „Ekološka kmetija Kokalj“, posjeta društvu za ekološku poljoprivredu „Ajda“ (Vrzdenec), ekološkoj mljekari „Mlekarna Krepko“ (Logatec) i preduzeću „Endovital“ (Koper) i, najzad, obilazak farme lipicanera (Sežana).

Pored razmjene znanja i iskustava, cilj posjete je da se mladi ljudi u Crnoj Gori podstaknu da rade na unaprjeđivanju organske poljoprivredne proizvodnje i kvaliteta proizvoda organske poljoprivrede.