Saradnja sa Fondacijom Princa Alberta II: Projekat u toku
Saradnja sa Fondacijom Princa Alberta II: Projekat u toku

Fondacija PNJ i Fondacija Princa Alberta II su 2013. godine potpisale Sporazum o saradnji i finansijsku konvenciju za prvi zajednički projekat vezan za Skadarsko jezero.

Potpredsjednici fondacija, gospodin Bernar Fotrije i gospođa Tanja Turken-Spičanović, u prisustvu princa Alberta i princa Nikole, potpisali su Sporazum o saradnji kojim se identifikuju projekti, koji će se u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne okoline, Nacionalnim parkom Skadarsko jezero i Institutom za biologiju mora, realizovati na području Republike Crne Gore.

Tokom razgovora, posebno je naglašena potreba za zaštitom nekih ugroženih vrsta školjki, kao što je palastura, njihovo vještačko razmnožavanje i vraćanje u more. Stoga je, a u okviru ovog programa, Fondacija PNj pomogla učešće četiri saradnika Insituta za biologiju mora Crne Gore na Konferenciji o zaštiti Mediterana u organizaciji Fondacije Princa Alberta II, koja se održala krajem oktobra-početkom novembra 2013. godine.

PRVI PROJEKAT: “CENTAR ZA EDUKACIJU I PROMOCIJU SKADARSKOG JEZERA”

Prvi koraci u realizaciji dogovorene saradnje sa Fondacijom Princa Alberta II od Monaka napravljeni su već u julu 2013. godine kada je otpočela implementacija projekta “Centar za edukaciju i promociju Skadarskog jezera”.

Primarni cilj ovog projekta jeste zaštita Dalmatinskog pelikana, najznačajnije  gnjezdarice Nacionalnog parka Skadarsko jezero, ali i jedne od najugroženijih vrsta ptica u Crnoj Gori, kao i promocija Skadarskog jezera kao turističke destinacije. Projekat je realizovan u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, Nacionalnim parkom “Skadarsko jezero” i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice (CZIP).

U okviru glavnih aktivnosti predviđenih projektom renoviran je, u mjestu Stanaj, toranj za posmatranje ptica sa koga se pruža pogled na rezervat Pančeva oka. Takođe, postavljeno je i 6 info panela koji posjetiocima pružaju osnovne informacije o Skadarskom jezeru, rezervatu i pelikanima, a uz međunarodni put koji povezuje Crnu Goru i Albaniju postavljen je bilbord koji prolaznike i ljubitelje ptica poziva da posjete ovaj otvoreni Informativni centar. Renoviranje tornja od posebnog je značaja za zaštitu pelikana, jer daje mogućnost posjetiocima da posmatraju ove ptice bez ugrožavanja njihovog gnjezdišta posmatranjem iz čamaca, što je do sada bio slučaj. Inače, na Skadarskom jezeru gnijezdi oko 30 parova kudravog pelikana i njegova se populacija posljednjih godina oporavlja, zahvaljujući naporima NP Skadarsko jezero, Prirodnjačkog muzeja, CZIP-a i drugih.

„DAN PELIKANA“ PRVI PUT U CRNOJ GORI

Nakon uspješno završenih radova na osmatračnici i otvorenom Informativnom centru, organizovan je 5. juna 2014. godine „Dan pelikana“. Ovaj događaj, kojim je istovremeno obilježen i Svjetski dan zaštite životne sredine, okupio je zainteresovane za opstanak pelikana i zaštitu biodiverziteta Skadarskog jezera.

Direktor NP Skadarsko jezero, Goran Škatarić istakao je da se proslavom „Dana pelikana“ žele motivisati građani da odgovornim djelovanjem doprinesu očuvanju zaštićenih dijelova prirode, kao i životne sredine uopšte.

Pored predstavnika organizacija koje su učestvovale u realizovanju ovog projekta, kao i predstavnika brojnih medija, manifestaciji su prisustvaovali i đaci iz osnovnih škola u Golubovcima i Tuzima. Oni su  imali priliku da se kroz kratka predavanja upoznaju sa florom i faunom Skadarskog jezera, ali i da posmatraju ptice sa renoviranog tornja. Takođe, dan ranije, zaposleni u CZIP-u sproveli su kreativnu radionicu o pelikanima za učenike šestog razreda  Osnovne škole “Sutjeska” u Podgorici.

Na platformi za gniježđenje pelikana, čiju je izgradnju finansijski podržala Fondacija 2014. godine, postavljenoj u Specijalnom rezervatu prirode, pelikani su izgradili gnijezda i imaju već mlade

 

PROJEKAT  “PINA NOBILIS” U TOKU

Saradnja sa Fondacijom Princa Alberta II od Monaka nastavljena je i nakon završetka projekta na Skadarskom jezeru. Naime, u junu mjesecu 2014. godine Crnu Goru su posjetila dva malakologa, prof. emeritus Nardo Vincente sa marsejskog Instituta za okeanografiju i prof.  Jose Rafael Garcia sa Univerziteta Valensija, a u cilju analize i pripreme projekta vještačkog uzgoja školjke Palsture (Pina Nobilis).

Oni su proveli 7 dana u Institutu za biologiju mora u Kotoru gdje su kolegama sa Instituta prenijeli svoja znanja i iskustva, te dali smjernice za što bolju pripremu projekta Pinna Nobilis. Eksperti su, takođe,  zajedno sa roniocima iz kotorskog Instituta obišli 6 značajnih lokacija u Bokokotorskom zalivu koje naseljava ova školjka kako bi ispitali kvalitet životnih zajednica u zalivu.

Kao rezultat ove posjete, dogovoreno je da se u skladu sa novostečenim znanjima izmjeni i prilagodi nacrt projekta, predloženo je da se napravi uzvratna posjeta dva crnogorska stručnjaka u gorenavedene institucije i najzad, da se pripremi program za ljetnju školu u oblasti zaštite životne sredine koji bi bio prezentovan do kraja 2014. godine.