Princ Nikola za CdM: Bilo bi normalno da sam bio uključen u posjetu kraljevskog para
Princ Nikola za CdM: Bilo bi normalno da sam bio uključen u posjetu kraljevskog para

Bez obzira na to što je crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš naš specijalni specijalni izaslanik za odnose sa evropskim i drugim dinastijama, državni protokol ga je izostavio tokom posjete princa Čarlsa i Kamile Crnoj Gori.

To, međutim, ne znači da se naš i engleski princ nijesu sreli. Oni su porazgovarali na prijemu Britanske ambasade koji je organizovan u Dvorcu Petrovića u Podgorici. Princa smo pitali kako se osjeća povodom činjenice da ga je saopstvena država zaboravila, a sjetila ga se engleska ambasada.

“Najprije želim da kažem da sam srećan što je Princ Čarls ponovo u Crnoj Gori, ali prvi put u nezavisnoj Crnoj Gori i da je ovo za sve Crnogorce jedna lijepa vijest. Istina je da kao zvaničan predstavnik, specijalni izaslanik kod evropskih kraljevskih porodica, mislim da je bilo normalno da budem uključen u zvaničnu posjetu. Pa ipak, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić mi je na licu mjesta ponudio da zajedno dočekamo i uđemo u kuću mojih predaka sa Princom Čarlsom”, rekao je princ Nikola u izjavi za CdM.

Za njega je posjeta bila jedan pozitivan događaj, prijatno druženje i prilika da princa podsjeti na naše rođačke veze preko princeze Ane von Batenberg.

“Takođe, posjeta je bila prilika da upoznam i i ostvarim kontakt za predsjednikom Fondacije Princa Čarlsa, pa se možemo nadati da ćemo raditi i neke zajedničke projekte oko tema koje nas obojicu zanimaju – ekorazvoj i zaštita kulturne baštine. Ne krijem da bi mi bilo drago da smo zajedno obilazili Cetinje, no mislim da tu istorijsku posjetu ne treba da kvare polemike, iako bih volio da se moja diplomatska misija potvrdila”, istakao je princ Nikola.

A, pošto se princ Čarls interesovao za našu kulturnu baštinu, princ Nikola mu je poklonio dvije knjige, i to “Crna Gora u oku princeze Ksenije” Anđe Kapučić i Studiju renovacije citadele u Starom gradu Ulcinj – projekat fondacije Petrović Njegoš.

Princ Nikola je 2013. godine dobio diplomatski pasoš Crne Gore kao specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova i evropskih integracija za odnose sa evropskim i drugim dinastijama. Cilj je, kako je tada saopštio šef diplomatije, Igor Lukšić, promovisanja kulturne saradnje i ekonomskih interesa Crne Gore.

Skupština Crne Gore je 2011. godine usvojila Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, čime je rehabilatovana crnogorska dinastija.

Izvor: CdM