Princ Nikola dobio orden Legije časti
Princ Nikola dobio orden Legije časti

Crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš odlikovan je 21. aprila u Parizu najvišim odlikovanjem Francuske Republike – Nacionalnim ordenom Legije časti

Odlikovanje je princu Nikoli uručila direktorka za kontinentalnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Francuske Florans Manžen (Florence Mangin). “Mi ovdje, u Quai d’Orsay-u, osjećamo moralni dug prema vašoj porodici”.

Florans Manžen je rekla, uručujuči odlikovanje, da je princ Nikola pored bavljenja arhitekturom radio kontinuirano na jačanju francusko-crnogorskih veza, dajući tom odnosu, pored već postojeće istorijske veze, i savremenu dimenziju.

Ona je, prilikom uručivanja najvećeg odlikovanja Francuske princu Nikoli u Parizu, podsjetila da je Crna Gora jedina u istočnoj Evropi vjekovima odolijevala Otomanskoj imperiji.

“I pored toga mi smo ovdje, među ovim zidovima, u pobjedničkoj euforiji 1918, zbog Jugoslavije žrtvovali Kraljevinu Crnu Goru onome što smo smatrali višim interesima. Vaš prađed je od samog početka rata 1914, bio saveznik koji se hrabro borio protiv nadmoćnog neprijatelja, ali je na Versajskoj mirovnoj konferenciji to zaboravljeno”, navela je Manžen.

Princ Nikola je kazao da je za svakog građanina Francuske velika čast dobiti “Legiju časti”.

“Za građanina Crne Gore to priznanje ima još veći znacaj. Zato, razumjećete zašto je ova mala medalja koju ste stavili na moje srce, meni toliko draga”, kazao je princ.

Orden Legije časti, jedno je od najznačajnijih priznanja koja Francuska republika daje zaslužnim pojedincima.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, koji je ceremoniji prisustvovao na poziv princa Nikole, naglasio je da odlikovanje doživljava i kao priznanje našoj državi.

Francuska Vlada odlikovala je princa Nikolu u znak priznanja njegovoj posvećenosti vrijednostima dijaloga i razmjene, i neumornom zalaganju za razvoj i jačanje veza između Francuske i Crne Gore.


http://antenam.net/index.php/politika/item/34516-princ-nikola-petrovic-njegos-odlikovan-legijom-casti-pazin-to-je-priznanje-i-za-cg 
http://antenam.net/index.php/politika/item/34566-francuska-porucila-davanjem-ordena-nikoli-ispravili-smo-moralni-dug-prema-petrovicima#.WPtKd3Xt78I.facebook