Podjela sadnica i sjemena cvijeća
Podjela sadnica i sjemena cvijeća

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržalo je aktivnost nevladine organizacije Biciklistički klub „Perun“ iz Nikšića koja je povodom Dana planete Zemlje danas na Trgu Slobode organizovalo podjelu sadnica i sjemena cvijeća za njihove sugrađane.
Osim podjele sadnica koje su pakovane u recikliranom papiru i kojima će se oplemeniti dvorišta i bašte Nikšićana, organizovan je i prateći program. Djeca iz vrtića JPU „Dragan Kovačević“ i drugi mladi sugrađani predstavili su crteže na temu očuvanja planete, recitovali pjesme posvećene prazniku Zemlje. Biciklisti su pod sloganom „Vozi bicikl čuvaj prirodu“ promovisali korišćenje bicikla kao ekološkog prevoznog sredstva koje ne zagađije vazduh.

Predsjednica BK „Perun“ Ana Petrović Njegoš kazala je da je cilj akcije podizanje ekološke svijesti, posebno među najmlađom populacijom. „Dan planete obilježavamo kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema prostoru na kome živi i doprinise da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu. Svaki pojedinac snosi odgovornost i svako od nas može napraviti promjenu. Obaveza svih nas je da danas posadimo po jedno drvo ili makar cvijet“, kaže Petrović.
Ona ističe da je ideja za projekat inspirisana poslovicom: „Ko misli godinu dana unaprijed sije pšenicu. Ko misli 10 godina unaprijed sadi voćnjak. Ko misli 100 godina unaprijed obrazuje djecu“. Petrović ističe da su djeca učesnici projekta pokazala da razumiju poruke, da će brinuti o prirodi i dati primjer kako da se odnosimo prema planeti.

U organizaciji događaja pomogli su Fondacija Petrović Njegoš, Ekološki klub Hortikulture Bajice, JPU „Dragan Kovačević“, a osim Ministarstva poljoprivrede i Uprave za šume podršku su pružili Opština Nikšić i kompanije „Vučje Energy“ i „Neregelija“
PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja