Odgovor princa Nikole Petrovića na govor gđe Florans Manžen (Florence Mangin), direktorke za kontinentalnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Francuske
Odgovor princa Nikole Petrovića na govor gđe Florans Manžen (Florence Mangin), direktorke za kontinentalnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Francuske

Gospođo Ministre,
Dozvolite mi da sa Vama podijelim uzbuđenje zbog večerašnje svečanosti i vaših lijepih rijeci.

Jako sam dirnut i počastvovan Vašim prisustvom, potpredsjedniče Vlade Crne Gore, g-dine Pažine. Ono je jako simbolično i srećan sam što je Crna Gora na tom nivou večeras prisutna. Hvala i nasoj Ambasadorki, g-đi Dragici Ponorac, čijim sam prisustvom  takođe počastvovan.

Srećan sam što danas vidim pored sebe i svoju djecu, unučad kao i draga bića. Jer bez ljubavi i prijateljstva počasti su samo prazne riječi.

Za svakog francuskog građanina je velika čast dobiti Legiju časti. Za crnogorskog gradjanina je jos prestižnija.  Razumjećete  da medalja koju ste mi upravo okačili na srce najviše dira.

Moja prva reakcija je želja da  ovu čast podijelim sa svima onima koji su bili uz mene i koji su me podržavali na ovom inicijacijskom putovanju obnavljanja odnosa sa mojom zemljom, njenom istorijom i istorijom moje porodice.

Većina vas koji ste u ovoj sali su dio te sage i stalo mi je da vam pokažem u kojoj mjeri mi je vaša podrška i vaše prijateljstvo dragocjeno da zaslužim jedno ovakvo priznanje.

Princ je u svom govoru zahvalio i bivšoj Ambasadorki Francuske u Crnoj Gori, Veronik Brumo (Veronique Brumeaux ) i svojoj zastupnici i prijateljici Tanji Špičanović Turken (Tourquin). U svom govoru je pričao i o svojoj porodici, svom ocu Mihailu i majci Zenvjev (Geneviève) Petrović Njegoš.