Obilježen početak berbe maslina u Baru
Obilježen početak berbe maslina u Baru

Društvo maslinara Bar je 18. oktobra organizovalo prvu manifestaciju “Ex albis ulivis” kojom je obilježen početak berbe maslina. Manifestacija je, pod pokroviteljstvom Fondacije Petrović Njegoš, održana u predivnom ambijentu Starog Grada Bara.

Pored berbe maslina u obližnjim maslinjacima, organizovana je i njihova prerada kako bi se posjetioci bolje upoznali za procesom proizvodnje maslinovog ulja. Oni su, takođe, imali priliku da degustiraju različita ulja i poslastice spravljene na maslinovom ulju, alvu i priganice.

U okviru bogatog programa, održana su i dva stručna predavanja. Mario Car iz Zavoda za mediteranske kulture iz Dubrovnika održao je predavanje na temu “Prednosti rane berbe maslina”, dok je mr Stoja Ljutica sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici govorila o zdravstvenim efektima mladog maslinovog ulja.

Pored promotivnog karaktera, manifestacija “Ex albis ulivis” je organizovana kako bi se maslinari podstakli na ranu berbu maslina, a istovremeno je i uvertira za veliku starobarsku “Maslinijadu” koja će biti održana u drugoj polovini novembra.

Maslinari bar 2