Nikšićani obilježili Dan planete Zemlje
Nikšićani obilježili Dan planete Zemlje

Biciklistički klub Perun u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš, Ekološkim klubom Hortikulture Bajice i JPU Dragan Kovačević organizovao je na nikšićkom Trgu Slobode brojne manifestacije povodom 22. aprila dana planete Zemlje.

Pod sloganom “Svaki pojedinac snosi odgovornost” organizovana je akcija dijeljenja sadnica bijelog i crnog bora, smrče i sjemenki raznog cvijeća, koje će doprinijeti oplemenjivanju dvorišta naših sugrađana. Sadnice su pakovane u recikliranom papiru da bi se smanjilo korišćenje plastike i ukazalo na to da bi ekologija i zaštita životne sredine trebale da budu na samom vrhu liste pririteta u vođenju javne politike. Jedna od organizatora ovog programa, Ana Petrović Njegoš, izjavila je da je ideja za ovaj program nastala od poslovice koju je nekada davno čula:
“Ko misli godinu dana unaprijed sije pšenicu.
Ko misli deset godina unaprijed sadi vočnjak.
Ko misli sto godina unaprijed obrazuje djecu”.
U današnjoj manifestaciji obilježavanja Dana planete učestvovala su i djeca vrtića JPU Dragan Kovačević koja su, pored prelijepih crteža koje su izradili na temu očuvanju planete Zemlje, recitovala pjesmu posvećenu Danu planete i ljepoti prirode koja nas okružuje. Obilježavanju Dana planete u Nikšiću pridružili su se i članovi biciklističkog kluba Perun koji su promovisali korišćenje bicikala kao ekološkog prevoznog sredstva koje ne zagađuje vazduh.
Ovaj bogat program koji je danas predstavljen na nikšićkom Trgu Slobode sponzorisali su: Ministrastvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za šume Crne Gore, Opština Nikšić, Vučje Energy i Neregelija.
Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u, nakon ekološke akcije koja je održana tog dana. Ovaj praznik u svijetu se obilježava od 1992. godine, kada je na konferenciji UN o životnoj sredini u Rio de Ženiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja. Cilj obilježavanja ovog datuma je da se ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

www.mladiniksica.me