Klub "Frederik Rosif"

Fondacija je inicirala osnivanje frankofonog kluba na Cetinju koji je nazvan “Frederik Rosif” u sjećanje na francuskog sineastu koji je rođen u Prijestonici.Klub se nalazi u zgradi bivšeg Francuskog poslanstva, u kojoj se danas nalaze arhive crnogorske Nacionalne biblioteke.

Prema riječima Princa Nikole Petrovića Njegoša “… Klub je osnovan sa ciljem da se francuskoj kulturi povrati mjesto koje je imala za vrijeme Kralja Nikole u istorijskoj prijestonici Cetinje. Veliki umjetnici, kao Dado ili Frederik Rosif, predstavljaju zajedničku baštinu za Francusku i Crnu Goru. Ovaj klub je osnovan da nas na to podsjeti”.

Fondacija Petrović Njegoš je projekat realizovala u saradnji sa Fondacijom Robert Šuman, Prijestonicom Cetinje, kao i Nacionalnom bibliotekom “Đurđe Crnojević”, a u cilju promovisanja francuskog jezika i francuske kulture kroz različite aktivnosti kao što su: besplatni kursevi francuskog jezika, projekcije filmova, organizovanje književnih večeri, izložbi i predavanja na temu francuske umjetnosti, arhitekture itd.

Klub ” Frederik Rosif” redovno organizuje besplatne časove francuskog jezika za sve zainteresovane, a akreditovani profesori sprovode i časove pripreme za polaganje ispita za sticanje diploma DELF i DALF, koje strancima izdaje Ministarstvo prosvete Francuske radi potvrđivanja nivoa znanja francuskog jezika. Klub u svom sastavu posjeduje i biblioteku sa pristojnim fondom knjiga i časopisa na francuskom jeziku koji se redovno dopunjava. Pored knjiga, građani mogu da pozajmljuju i filmove, a kutak svakog četvrtka organizuje projekcije poznatih ostvarenja francuske kinematografije. Takođe, u okviru svojih aktivnosti ovaj kulturno-edukativni centar sprovodi i zabavne radionice za djecu, radionice posvećene francuskoj kuhinji i umjetnosti itd. Najzad, Klub je i mjesto gdje se  na raznovrsne načine obilježavaju Dani frankofonije u Crnoj Gori.

Aktivnosti francuskog kutka „Frederik Rosif“ moguće je pratiti na Fejsbuk stranici: „Francuski Kutak-Zgrada Francuske Ambasade“.


Frédéric Rossif je dokumentarista, režiser francuskog filma, rodjen na Cetinju 14. avgusta 1922. Jedan je od začetnika francuske televizije i jedan od prvih velikih režisera animalističkih filmova.
Takodje je režirao i više istorijskih dokumentaraca kao što je « Umrijeti u Madridu », « Od Nirnberga do Nirnberga », « Zid u Jerusalemu » i nekoliko filmova o umjetnosti.
Umro je u Parizu 18. aprila 1990 i sahranjen na groblju Montparnasse u Parizu.
Fondacija je htjela da oživi sjećanje na njega i planira da mu u 2015. godini oda počast na Cetinju prikazujući njegove najpoznatije filmove.

19-Club-F

Više informacija o Frederiku Rosifu : http://en.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Rossif