Na trgu Slobode u Nikšiću obilježen praznik planete Zemlje
Na trgu Slobode u Nikšiću obilježen praznik planete Zemlje

Pod sloganom “Svaki pojedinac snosi odgovornost, svaki pojedinac može i napraviti promjenu”,  Biciklistički klub Perun Nikšić, Fondacija Petrović Njegoš, Ekološki klub Hortikulture Bajice u saradnji sa djecom iz JPU Dragan Kovačević su organizovali niz aktivnosti sa ciljem da se ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

Organizatori su rekli da je ideja za ovaj projekat potekla od poslovice “Ko misli godinu dana unaprijed sije pšenicu. Ko misli 10 godina unaprijed sadi voćnjak. Ko misli 100 godina unaprijed obrazuje djecu”.

A danas su djeca pokazala da će oni brinuti i dati primjer kako da se odnosimo prema našoj planeti Zemlji.

“Djeca iz vrtića JPU Dragan Kovačević, naši mladi sugrađani i prolaznici pored prelijepih crteža posvećenih očuvanju planete Zemlje recitovali su pjesmu posvećenu Prazniku planete, ljepoti prirode koja nas okružuje”, naveli su organizatori.

Biciklisti su promovisali koršćenje bicikla kao ekološkog prevoznog sredstva koje ne zagađije vazduh, a obaveza svih nas je da posadimo danas po jedno drvo ili cvijet na svoje omiljeno mjesto (dvorište, parkovi…).

Na trgu Slobode je praznik planete Zemlje obilježen podjelom besplatnih sadnica, sjemenki raznog cvijeća koje će, kako su istakli organizatori, doprinijeti oplemenjivanju dvorišta naših sugrađana.

“Ekologija i zaštita životne sredine trebalo bi da budu na vrhu liste prioriteta u vođenju javne politike”, saopšteno je tom prilikom.

Organizatori su pakovali sadnice u recikliranom papiru kako bi smanjili korišćenje plastike.

Sponzori ove akcije bili su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za Šume Crne Gore, opština Nikšić, Vučje Energy, Neregelija, dok se za organizaciju pobrinula Ana Petrović.

 

www.kolektiv.me