Mezzaluna radionica, Herceg-Novi

 

Radionica Mezzaluna je planirana kao finalni rezultat istraživanja u okviru izrade Studije graditeljskog nasljeđa starog grada Herceg Novog, sa ciljem da se postigne vidljiv rezultat i utiče direktno na obustavu daljeg propadanja kulturnog nasljeđa, u ovom slučaju tvrđave Mezzalune i njenih ostataka, kao i da se u okviru izrade studije izvede praktičan rad na terenu. 

U sklopu radionice održana je i obuka za mlade majstore, studente i arhitekte koji žele da ostanu u sferi nasljeđa i steknu određene vještine i znanja na terenu.

Učesnici su bili iz Francuske, Srbije i Crne Gore, a bilo ih je ukupno osmoro.

Kao supervizori bili su prisutni 2 izvođača iz Francuske firme Comte, 2 arhitekata supervizora iz firme Archipat iz Lyona i Benjamin Mouton, glavni arhitekt za istorijske spomenike u Francuskoj, koji su ujedno učestvovali u izradi Studije za stari grad Herceg-Novi.

Radove je izvodila firma ZV design iz Podgorice, sa ukupno pet angažovanih ljudi.

Kao rezultat, saniran je zapadni zid Mezzalune unjegovom donjem dijelu gdje je bio oštećen od mora, a takođe i u gornjim zonama, gdje su ga oštetili uticaj vremena, vode i biljaka koje su počele nekontrolisano da rastu.
Zid je saniran u više zona i zaustavljeno je njegovo dalje propadanje te sad ima mnogo bolji vizuelni kontakt sa okolinom.

Održana je prezentacija urađenog posla u okviru Radionice i škole restauracije Mezzaluna

koja je trajala od 23.09. do 06.10., u kafeu Amerika na trgu Belavista u Herceg Novom.

Uručeni su sertifikati učesnicima, studentima i arhitektama koji su doprilijeli  današnjem  boljem izgledu zapadnog zida Mezzalune.

Projekat je realizovan kroz saradnju NVO Sinergija i Fondacija Petrović Njegoš, a podržan je finansijski od strane Ministarstva kulture i Fondacije Petrović Njegoš.

U toku januara 2018. godine planirana je konferencija sa fokusom na sljedeću školu restauracije u Herceg Novom