Naša filozofija "Small is beautiful"
Naša filozofija "Small is beautiful"

PLEDOAJE ZA EKOLOŠKU DRŽAVU**

Crna Gora je oduvijek smatrana jednom od najsiromašnijih zemalja na Balkanu. Siromašna zbog svoje veličine, zbog svoje geografije i burne istorije.

Pa ipak,  krasi je izvanredna priroda koju je generacijama štitilo upravo njeno siromaštvo i koja danas predstavlja glavni adut budućeg razvoja Crne Gore. To je ono što dаje kredibilitet prvom člаnu Ustаvа Crne Gore kojim se potvrđuje njeno ekološko određenje. Koncept ekološke države je u Ustavu iz 1991. srećom zamijenio neuspjeli samoupravni socijalizam. Iako je rat, koji je tada bijesnio na prostoru  bivše Jugoslavije, činio da jedan ovakav projekat izgleda nadrealno, on je naišao na dobar prijem u Crnoj Gori i o njemu se i dalje mašta kako u Crnoj Gori, tako i u ostatku svijeta.

Crnogorsku istoriju i kulturu je duboko obilježila priroda divlje ljepote koja je štitila njene stanovnike koji su je branili tokom prošlih vjekova. Ta  simbioza  prirode i čovjeka je utkana u dušu i mitove crnogorskog naroda (svih muškaraca i žena čiji su korijeni u ovoj zemlji i koji se osjećaju vezani za njenu herojsku prošlost). Ove vrijednosti su se nekima donedavno činile prevaziđenim, a drugima opet utopijskim. Danas one opet dobijaju svoj puni smisao u najavi onoga što Džeremi Rifkin** zove Trećom ekonomskom revolucijom.

Međutim, između riječi i djela ostaje jaz koji treba prevazići, a Crna Gora je ostala zarobljena posljedicama sukoba i tranzicije koje nije sama birala.  Nije se usudila ili nije imala volje da se afirmiše kroz ovaj ekološki projekat, pa se prepustila privatnim interesima i jednom razvojnom modelu koji se sve više dovodi u pitanje i koji predstavlja prijetnju za  okolinu. Takav model prije svega rizikuje da prokocka njene šanse za održivi razvoj koji joj jedini može obezbijediti  samostalno funkcionisanje bez kojeg nema istinske nezavisnosti.

Sa svojih 650.000 stanovnika, površinom od 13500 km2 od koje je veći dio ostao netaknut, dugom i lijepom istorijom ukorijenjenom u evropskoj istoriji, ova mala država može postati « evropska laboratorija održivog razvoja ». Fondacija želi da dâ doprinos ovom lijepom i ambicioznom ekološkom projektu uz sve one koji  ga već godinama zastupaju, brane, predlažu i rade za njega. Naime, nije utopijski misliti da je ekološka tranzicija, koja će potrajati nekoliko decenija u velikim post-industrijskim zemljama, za malu državu kao što je Crna Gora izvodljiva već do 2020.

Zato smo za devizu odabrali « Small is beautiful » (« Malo je lijepo »), naslov knjige engleskog ekonomiste Ernsta Fridriha Šumahera koja je bila prvi veliki manifest ekologije početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kako bi promovisala ovaj projekat  i učestvovala u njegovoj  realizaciji, Fondacija je stavila ekologiju u centar svojih raznovrsnih aktivnosti. Otvorena je da sarađuje sa svima koji, kako u Crnoj Gori, tako i van nje, žele da stvore zeleniju Evropu za sigurniju planetu.

DEKLARACIJA  O EKOLOŠKOJ DRŽAVI CRNOJ GORI

Mi, poslanici Skupštine Republike Crne Gore, svjesni smo da je, zbog ugrožavanja prirode, zaštita identiteta prostora na kome živimo i djelujemo postala naš neodložan i pravovremeni posao. Svjesni duga prema prirodi, izvoru našeg zdravlja i inspiraciji naše slobode i kulture, posvećujemo se njenoj zaštiti u ime sopstvenog opstanka i budućnosti potomstva. Prihvatamo da nijedna razlika među nama nije toliko velika koliko su velike promjene kojima je izloženo naše prirodno okruženje. Bez obzira na naša nacionalna, vjerska, politička i druga ubjeđenja i osjećanja, znamo i prihvatamo da su dostojanstvo i svetinja ljudskog bića organski povezani sa svetinjom i čistotom prirode. Čovjek i priroda u njemu i oko njega cjelovito su jedno u svojim dubinama i po svom smislu i značenju. Stoga je oduvijek zloupotrebu čovjeka pratila zloupotreba prirode.  Zato opredjeljujući se i boreći se za dostojanstvo čovjeka pozvani smo da se borimo i za dostojanstvo prirode. Donošenjem ove Deklaracije, Crna Gora prema prirodi uspostavlja državni odnos i poziva na mudrost sve ljude da spriječe ekološku katastrofu koja nam prijeti.

Skupština Republike Crne Gore  ( Žabljak, 20. septembar 1991. godine)


* Ernst Friedrich Schumacher je engleski ekonomista njemačkog porijekla koji je bio jedna od važnih ličnosti ekoloških tokova sedamdesetih godina. Njegovo najpoznatije djelo je “Small is Beautiful” izdato 1973, a reeditovano je i na srpskom jeziku 2014. godine od strane izdavačke kuće “Kiša”. 
Fondacija koristi naslov njegove knjige kao slogan i predviđa saradnju sa Schumacher koledžom Univerziteta Plymouth.

** Jeremy Rifkin : Treća industrijska revolucija, http://www.thethirdindustrialrevolution.com