Učešće kluba "Cafe Evropa" na Međunarodnom festivalu frankofonog pozorišta
Učešće kluba "Cafe Evropa" na Međunarodnom festivalu frankofonog pozorišta

Drugu godinu za redom Fondacija je dala podršku Kreativnom klubu „Cafe Evropa“ radi njegovog učešća na XVI Međunarodnom festivalu srednjoškolskog frankofonog pozorišta, održanom od 11. do 17. aprila 2014. godine u Katanji (Italija).  

Tim „Cafe Evropa“ okupio je deset srednjoškolaca iz Podgorice i Danilovgrada (Gimnazija „Slobodan Škerović, SŠ „Sergej Stanić“ iz Podgorice, Gimnazija „Petar I Petrović-Njegoš“) i dvije profesorice francuskog jezika, koji su osvojili simpatije domaćina i ostalih učesnika predstavom pod nazivom “Alisa u zemlji odraslih”. Na Festivalu koji je revijalnog karaktera predstavljeno je ukupno 16 predstava, a pored crnogorskih učenika učešće su uzele i đačke trupe iz Italije, Francuske, Kanade, Luksemburga, Rumunije i Bugarske. Prema riječima Zorke Kovačević Burzanović, direktorice Kreativnog kluba „Cafe Evropa“ ovakve manifestacije, u kojima su mladi glavni akteri, najbolji su put razbijanju predrasuda, širenju tolerancije  i razumjevanju različitih kultura i civilizacija.

U 2013. godini Fondacija je u saradnji sa Ambasadom Turske u Crnoj Gori pomogla odlazak ovog kluba na XIV Međunarodni festival u Istanbulu (Turska), od 19. do 22. aprila. Tokom radionica koje su tom prilikom organizovane, a koje su vodili profesionalni glumci Narodnog pozorišta iz Instanbula, naši srednjoškolci i njihovi drugari iz još pet zemalja (Turske, Francuske, Kanade, Belgije, Maroka) imali su priliku da dalje razviju svoje talente i ljubav prema pozorištu. Kraj festivala obilježila je predstava Heinzi Lorenzena, svjetski poznatog klovna.

„Cafe Evropa“ je kreativni centar koji već godinama organizuje kurseve francuskog jezika, kao i brojne kreativne radionice za osnovce i srednjoškolce. Takođe, ova organizacija svake godine učestvuje u obilježavanju Dana frankofonije u Crnoj Gori. Od njenog osnivanja 2000 godine do danas, dobijala je podršku  različitih međunarodnih udruženja i organizacija, između ostalih: Solidarité Europe Montenegro, CCFD, France libertés (Fondation Danielle Mitterand), MEA,  Francuski Institut (nekadašnji Francuski kulturni centar).

katan2

Tim kluba “Cafe Evropa” u Katanji