Izložbu posvećenu čudima prirode posjetilo dvije i po hiljade ljudi
Izložbu posvećenu čudima prirode posjetilo dvije i po hiljade ljudi

Izložba pod nazivom “Priroda: 34 svjetska čuda” otvorena je 8. septembra u prostorijama Fondacije, u Dvorcu na Kruševcu, a za dva mjeseca trajanja privukla je 2.505 posjetilaca.

Na fotografijama, čiji autori spadaju među najboljim svjetskim fotografima prirode, predstavljene su 34 “vruće tačke” biodiverziteta, zone kojima su svojstvene brojne životinjske i biljne vrste koje ne postoje u drugim krajevima svijeta, a koje su danas ugrožene.

Najveće interesovanje za izložbu pokazali su podgorički osnovci. Tako je 1.978 učenika, iz 14 osnovnih škola u Podgorici, imalo priliku da se u pratnji vodiča iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica bolje upozna sa bogatstvom svjetske flore i faune.

Izložba, koja je rezultat saradnje između časopisa „Terre sauvage“, Nature Picture Library, BirdLife Francuska i Partnerskog fonda za ugrožene ekosisteme, ima za cilj da podigne svijest javnosti o prijetnjama po biodiverzitet, kao i o aktivnostima koje se širom svijeta sprovode kako bi se on zaštitio. Od kada je debitovala u Parizu 2014. godine, izložba je postavljena u 30 zemalja, a posjetilo ju je više hiljada ljudi.

Izložba je u Crnoj Gori organizovana u saradnji Fondacije Petrović Njegoš, Francuskog instituta Crne Gore i Centra za zaštitu i proučavanje ptica.