Istraživački kamp: "Planeta u tvojim rukama"
Istraživački kamp: "Planeta u tvojim rukama"

Fondacija Petrović Njegoš pomogla je realizaciju Istraživačkog kampa pod nazivom „Planeta u tvojim rukama“ koji je od 13. – 17. avgusta održan na Ivanovim koritima u organizaciji Fondacije za promovisanje nauke – Prona.

Ovogodišnji istraživački kamp bio je posvećen promovisanju Crne Gore kao mogućeg evropskog modela održivog ekološkog razvoja. Polaznici kampa, inače učenici mlađeg uzrasta iz svih krajeva Crne Gore, imali su priliku da se kroz predavanja, radionice, kvizove i druge kreativne aktivnosti bolje upoznaju sa temama kao što su: očuvanje životne sredine i biodiverziteta, energetska efikasnost, zelena energetika, proizvodnja organske hrane i slično. Polaznici su učestvovali i u akciji pošumljavanja Nacionalnog parka Lovćen, kao i u izradi solarnih kolektora od reciklažnog materijala.

Princ Nikola posjetio je trećeg dana kampa učesnike i podijelio im primjerke knjige „Malo je lepo“, autora E. F. Šumahera – jednog od važnih ličnosti ekoloških tokova sedamdesetih godina.

Pored Fondacije PNj, realizaciju ovog projekta omogućili su: Skupština Crne Gore kao glavni pokrovitelj, Ministarstvo ekonomije – Direktorat za energetsku efikasnost i Ministarstvo nauke.