Ekološka akcija na Trebjesi okupila veliki broj sportista
Ekološka akcija na Trebjesi okupila veliki broj sportista

Ekološka akcija na Trebjesi povodom obilježavanja Međunarodnog dana sporta 6. aprila okupila je veliki broj sportista među kojima su olimpijka Slađana Perunović, džudista Nikola Gušić, bokser Boško Drašković, bivše sportiste i imena iz svijeta atletike, karatea, biciklizma, triatlona i dr., kao i učenike Osnovne škole “Mileva Lajović Lalatović” 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 23. avgusta prošle godine usvojila rezoluciju kojom je 6. april proglašen za Međunarodni dan sporta. Ovaj datum je sjećanje na dan kada su otvorene prve moderne Olimpijske igre u Atini 1896. godine.

“Sport nije luksuz, nikakvo moranje. On je za svakog izvor mogućeg unutrašnjeg. Ispunjenje, nevezano za poziv i posao. Sport je nasljeđe čovječanstva i ništa ga ne može zamijeniti”, zapisao je utemeljitelj olimpijskog pokreta Pjer de Kuberten.

Organizatori današnjeg događaja u Nikšiću su: Crnogorski olimpijski komitet, Fondacija Petrović Njegoš, Opština Nikšić, Biciklistički klub Perun i ekološki klub hortikulture Bajice.

Oni su odabrali Trebjesu jer smatraju da je park šuma Trebjesa zeleni otvoreni teren za sve ljubitelje sporta i rekreacije. Na površini Trebjese nalaze se mnogobrojni sportski tereni, uređene staze za planinski biciklizam, veliki broj teretana na otvorenom, to je mjesto gdje trening obavljaju mnogobrojni nikšićki sportisti osvajači medalja na evropskom i svjetskom nivou.

Na uređenoj biciklističkoj stazi 15. maja održaće se Deseti Trofej Trebjese MTB XCO, međunarodno takmičnje u mountain bikingu olimpijski cross country.

Učenike je ispred opštine Nikšić pozdravio potpredsjednik opštine Nikšić gospodin Radoš Šućur, ispred Crnogorskog olimpijskog komiteta gospodin Ranko Jovović i Ana Petrović Njegoš predsjednica Biciklističkog kluba Perun, koji su se zahvalili učesnicima na podršci akcije i lijepoj ideji da mnogobrojni sportisti obilježe Međunarodni dan sporta kroz boravak u prirodi odnosno ekološku akciju koja za cilj ima uređivanje sportskih i rekreativnih terena što doprinosi povećanom broju budućih sportsta.

Učesnici u današnjoj akciji bili su između ostalih: Biciklistički klub Perun, Atletski klub Nikšić, Triatlon klub Nikšić, Parabiciklistički klub Fleš, Karate klub Onogošt, učenici Osnovne škole “Mileva Lajović Lalatović”.

Očišćeno je 3 km staza koje se koriste za biciklizam trčenje i šetnju, skupljena veća količina plastike, limenki koju nemarni šetači tokom boravka u Trebjesi ostave. Postavljene su nekolike drvene korpe za odlaganje otpada.

Radovi na uređivanju staze trajaće sve do 15. maja kada staza treba da bude obilježena i odlično pripremljena za Deseti Trofej Trebjese MTB XCO.

preuzeto sa www.cdm.me