Dani Frankofonije

Fondacija Petrović Njegoš je i ove godine dala podršku manifestaciji „Dani Frankofonije“, koja je u periodu od 20. do 30. marta održana u nekoliko crnogorskih gradova.

Ovogodišnji Dani Frankofonije pod geslom  „Umjetnost u svakom obliku“ pružili su publici u Crnoj Gori raznovrstan program – od koncerata francuskih šansonjera i klasične muzike, savremenog cirkusa, izložbi, takmičenja, projekcija filmova, pa sve do festivala frankofonog pozorišta.

U saradnji sa Francuskim Institutom, Fondacija je 26. marta  organizovala projekciju filma „Misterija Pikaso“ („Le Mystere Picasso“) kultnog francuskog reditelja Anri Žorž Kluzoa (Henry-George Clouzot) u sjedištu Fondacije, Dvorcu Petrovića u Podgorici. Druga projekcija je organizovana na Cetinju 27. marta, u prostorijama bivšeg Francuskog Poslanstva.

Obraćajući se tom prilikom prisutnima princ Nikola je istakao svoje zadovoljstvo što Fondacija učestvuje u sezoni Frankofonije. „Film koji sam izabrao da vam predstavim kako bih ilustrovao temu ove sezone, „Umjetnost u svakom obliku“, je film koji predstavlja značajan datum i u istoriji filma i u istoriji slikarstva. Film koji je 1956. godine režirao Anri Žorž Kluzo je francuska Vlada proglasila „nacionalnim blagom“ – dodao je princ. On je takođe naglasio značaj ove manifestacije u približavanju dvije zemlje, Francuske i Crne Gore.