Veče posvećeno promociji operete "Vesela udovica"
Veče posvećeno promociji operete "Vesela udovica"

Fondacija Petrović Njegoš, zajedno sa baletskom školom “Princeza Ksenija” i Atlas TV, organizovala je 5. maja 2014 prvu crnogorsku prezentaciju operete “Vesela udovica”, austrijskog kompozitora Franca Lehara.

Ovaj događaj okupio je ispred Dvorca na Kruševcu članove diplomatskog kora, značajne ličnosti iz svijeta kulture, medijskog i ekonomskog miljea sa namjerom da se pokrene realizacija crnogorske produkcije jedne od najizvođenijih opereta svih vremena i posljedično, doprinese procesu valorizacije kulturnog života u Crnoj Gori.

Princ Nikola Petrović Njegoš je svojim govorom simbolično skinuo cenzuru sa operete čije je izvođenje u Crnoj Gori još 1905. godine zabranio kralj Nikola. Princ Nikola je naglasio da “Vesela udovica” kao svjetski poznato djelo može biti prilika velike promocije Crne Gore na svjetskoj kulturnoj sceni, te da bi njena crnogorska produkcija bila projekat koji bi u svijetu muzike i kulture bio toplo pozdravljen.

Prisutnima se obratio i Dr Ljubomir Vujović, inicijator projekta i autor knjige “Vesela udovica”, dok je prof. dr Sonja Marinković kroz prezentaciju predstavila najuspješnija izvođenja operete u svijetu.

Pijanista i umjetnički direktor KotorArt festivala, Ratimir Martinović najavio je mogućnost postavljanja ove operete u okviru KotorArt-a i Don Brankovih dana muzike 2015. godine, što bi prema njegovim riječima značilo stvaranje autentičnog kulturnog proizvoda koji bi mogao biti ponuđen pozorišnim scenama regiona i Evrope.

Sopran Zorana Latković i austrijski pijanista Robert Verner (Robert Werner) predstavili su dvije arije iz operete, a veče su zatvorili prima balerina Ina Grinkevič (Inna Ginkevich) i premijer solista baleta Sankt Peterburg Artem Jačmenjikov (Artem Yachmennikov) izvedbom odlomka baleta, uz koreografiju direktora Teatra Vladivostok Ajdara Akhmetova (Aidar Akhmetov).

Video možete pogledati ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=AmSUKfyLEak
https://www.youtube.com/watch?v=A3NtCtpcARc