40 godina od osnivanja DODEST-a

Izvođenjem predstave “Prometej – pokušaj svjetlosti” 24. juna obilježeno je 40 godina od osnivanja pozorišta DODEST, a Fondacija je pružila finansijsku podršku KIC-u Budo Tomović u organizovanju ove manifestacije.

Predstava je izvedena u prostorijama i ispred zgrade KIC-a “Budo Tomović, uz antički hor i video projekciju. Ovaj multimedijalni spektakl predstavlja rimejk predstave “Okovani prometej”, kojom je DODEST otpočeo svoj rad. Kao i 1975. godine, autor predstave je Slobodan Milačić.

Originalnu muziku uradili su Vjera Nikolić i Šukrija Žuti Serhatlić, a koristi se i muzika grupe „Laibach“. Za dizajn je zadužena Suzana Pajović, producent je Ljubo Kaličanin, a saradnik Goran Ćetković. U projektu učestvuju Aleksandar Gavranić (kao novi Prometej), Rifat Rastoder (stari Prometej), Vjera Nikolić, Žuti Serhatlić, Eden Sekulović, Cirkusfera, teatarska grupa iz Beograda, Sejfo Seferović, Beli Lopičić, Ivana Milošević, Dodestova škola glume i dramski studio KIC-a „Budo Tomović“.

Uz Fondaciju Petrović Njegoš, finansijsku podršku ovoj manifestaciji pružio je i Sekretarijat za kulturu Glavnog grada. Jubilej DODEST-a obilježava se u okviru “Podgoričkog ljeta”.