* Small is beautiful
Small is beautiful

Published by admin_fpn
on September 29, 2019 ⋅ 4 min read

Cover photography:
by Dušan Vuleković
U odbrani ekološke države

Oduvijek je Crna Gora smatrana za jednu od najsiromašnijih država Balkana. Siromašna po svojoj veličini, geografiji i burnoj istoriji.

Ipak, ima izuzetnu prirodu koja je generacijama bila zaštićena samom činjenicom svog siromaštva i koja danas predstavlja glavno bogatstvo njenog razvoja u godinama koje slijede. To daje kredibilitet članu 1. Ustava koji potvrđuje njeno ekološko zvanje. Koncept ekološke države iskazan ustavom iz 1991. * povoljno je zamijenio pad samoupravnog socijalizma. Iako je tadašnji sukob u bivšoj Jugoslaviji ovaj projekat učinio nadrealnim, u Crnoj Gori je bio prilično dobro prihvaćen i još uvijek čini da se sanja o njemu kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Istorija i crnogosrka kultura su naročito obilježene tom divljom prirodom koja je štitila svoje stanovnike i koju su oni branili tokom prošlih vjekova. Ta simbioza se sastoji iz duše i mitova naroda Crne Gore (želim da govorim o svim muškarcima i ženama koji imaju svoje korijene na ovom prostoru i koji osjećaju povezanost sa njenom herojskom prošlošću). Juče su te vrijednosti izgledale prevaziđene za jedne a utopijske za druge. Danas poprimaju svoj puni smisao na početku onoga što Jeremy Rifkin** zove trećom ekonomskom revolucijom. 

Međutim od pripovijedanja do aktivnosti postoji praznina koju treba preći a Crna Gora je bila ometana nevoljama konflikta i tranzicije koje nije željela. Nije se usudila ili nije imala volje da se afirmiše kroz ovaj ekološki projekat i prepustila se privatnim interesima i modelu razvoja koji se sve više dovodi u pitanje i koji predstavlja prijetnju njenoj životnoj okolini i koji naročito otežava njene mogućnosti za održivim razvojem, onim što joj jedino može pružiti autonomiju bez koje nema realne samostalnosti.

Sa 650000 stanovnika, 13500 KM2 od čega je većina prostora ostala nedirnuta, dugom i lijepom istorijom ukorijenjenom u evropskoj istoriji, ova mala država može da postane « evropska laboratorija održivog razvoja ». Upravo tom lijepom i ambicioznom projektu Fondacija želi da pruži svoj doprinos sa svima onima koji ulažu napor već godinama da ubijede, brane, predlože i djeluju u ovom ekološkom projektu. Zaista nije utopija misliti da će ekološka tranzicija, koja će trajati nekoliko decenija za velike postindustrijske države, biti lakša za malu državu kao što je Crna Gora do 2020. godine.

Zbog toga smo kao moto uzeli naslov knjige engleskog ekonomiste Ernsta Friedricha Schumachera “Malo je lijepo”, knjiga koja je bila prvi veliki manifest o ekologiji početkom 1970-ih.  Upravo u cilju promovisanja ovog projekta i učešća u njegovoj realizaciji, Fondacija je stavila ekologiju i centar svojih brojnih aktivnosti. Otvorena je za saradnju sa svima koji, u Crnoj Gori ili van nje, žele da stvore zeleniju Evropu za sigurniju planetu.

* Ernst Friedrich Schumacher était un économiste britannique d’origine allemande, l’une des figures marquantes des flux environnementaux dans les années 1970. Son livre le plus connu, Small is Beautiful, a été publié en 1973 et réédité en serbe en 2014. Il est publié par la maison d’édition «Kisa». La Fondation utilise le titre de son livre comme slogan et envisage une collaboration avec le Schumacher College de l’Université de Plymouth.

Deklaracija o ekološkoj državi crnoj gori

Mi, poslanici Skupštine Republike Crne Gore, svjesni smo da je zaštita Prirode, identiteta zemlje u kojoj živimo i radimo postala temelj našeg rada. Svjesni duga prema Prirodi, izvoru zdravlja i nadahnuća za slobodu i kulturu, posvećujemo se njenoj zaštiti, zbog ljubavi koju imamo prema našim potomcima i budućem prosperitetu. Svjesni smo da su sve naše razlike manje važne od promjena u okruženju u kojem živimo. Bez obzira na naša nacionalna, religijska i politička osećanja i uverenja, svesni smo da su dostojanstvo i sreća ljudskog bića suštinski povezani sa razvojem i čistotom Prirode. Čovek i stvaranje u njemu i oko njega jedinstveni su po svom dubokom značenju. Zloupotrebe čoveka su uvek bile zloupotrebe prirode. Naša stalna borba za ljudsko dostojanstvo takođe će važiti za poštovanje Prirode. Usvajanjem ove Deklaracije, Crna Gora definiše svoj odnos poštovanja prema prirodi kao zvaničnoj politici države i poziva sve narode da iskažu mudrost u tome da učine sve kako bi izbjegli ekološku katastrofu.

Skupština Republike Crne Gore (Žabljak, 20. septembar 1991.)
Unijeti kao referencu knjigu Schumacher-a (stari sajt)

Share